8 Martie, pentru mine si restul lumii

2/27/2015

Ca oameni, interpretam totul diferit, pornind cu notiuni morale generale, dar in special simboluri, semificatii si da, sarbatoriile...Mai ales sarbatoriile, indiferent de zi sau semnificatii generale. Amintiriile si oamenii din jurul nostru ne modifica perceptia si modul de a le aborda cam toata viata.


Din punct de vedere oficial, 8 Martie, inca dupa Primul Razboi Mondial, este Ziua Internationala a Femeii, si nu doar Ziua Mamei. Inca de atunci, aceasta zi reprezenta celebrarea tuturor femeilor si a procesului dificil si delicat de emancipare, pentru care au muncit generatii intregi, pentru ca noi, astazi, sa ne putem bucura de atatea drepturi si libertati.

Totusi, in timp, motivul aparitiei a fost cumva uitat, sau macar neglijat, dar sentimentul din spate a ramas: sarbatorirea tuturor femeilor. Bineinteles, nu putem sarbatori toate femeile si frumusetea lor aparte, dar putem sa le aratam femeilor importante din viata noastra ce inseamna ele pentru lume si sa le oferim macar un moment de bucurie, fie printr-o veste buna, un gest frumos, un mic cadou sau un zambet.
Multa lumea asociaza 8 Martie cu Ziua Mamei. De ce? Pentru ca mama este prima si cea mai importanta femeie din viata noastra, inca din momentul primei guri de aer, si va ramane imaginea femeii in mintea noastra pana cand vom inchide ochii. Indiferent de varsta pe care o avem, ne gandim la mama si cum am putea sa o facem fericita, la cat de multe a facut pentru noi si la cat de multe face si va face pentru noi. Iar tot ce face, face cu drag, cerandu-ne doar sa fim fericiti si sa ne implinim menirea si visele.

Pana pe la 7-8 ani, cand am inteles ce inseamna sa strangi bani si sa nu-i arunci pe dulciuri imediat cum i-ai primit, incercam sa ii fac cate o felicitare sau, mai apoi, pe modelul filmelor americane, sa prepar eu un mic dejun destul de ciudatel si stangaci. Tin minte ca intr-un an, mi-am propus cu multe saptamani inainte sa atentez la a prepara o omleta, dar habar n-aveam cum se face si nu eram foarte sigura ce mai trebuie pus in afara de oua, asa ca am inventat si am pus biscuiti, si peste, putin ketchup, normal. Cand au vazut-o ai mei, m-au laudat pentru initiativa, dar mai ales pentru curajul de a aprinde aragazul. Au si gustat putin si au decretat ca este ceva delicios si rar intalnit. Poate ca mama nu s-a bucurat de ceva gustos, clar nu, dar s-a bucurat ca am vrut s-o surprind si s-o bucur, dar cel mai tare a impresionat-o faptul ca eu am invatat ceva nou incercand sa ii fac un cadou.

In alt an, am crezut ca ii fac cel mai mare cadou aducand acasa o pisica bolnava si ca vai de ea, pe care o gasisem pe strada cu o prietena. Mama este o mare iubitoare de pisici, dar nu cred ca se astepta la asta, mai ales avand in vedere ca noi mai aveam un motan perfect functional. Surpriza nu a fost tocmai placuta, iar pisica a murit dupa cateva zile, cu tot tratamentul special, dar s-a bucurat ca am vrut sa ii fac o surpriza si sa ajut un animal bolnav. Totusi, de atunci, sunt reticenta in a mai aduce animale acasa, fara sa intreb.

Cu toate felicitarile uratele si stangaci lucrate, pisica bolnava si multe feluri de mancare ratate, tot ce mi-am dorit a fost sa ii arat ei si buniciilor mele cat de mult inseamna si ca le apreciez eforturile si rabdarea.

Desi nu sunt inca mama, si poate nici femeie inca, la 23 de ani drumul abia incepe, dar toate avem nevoie uneori de un gest frumos, prin care sa intelegem ca suntem importante in felul nostru, ca cei dragi ne apreciaza contributiile si ca nu ne-ar da pentru nimic in lume. 8 Martie este ziua in care toate femeile si fetele trebuie sa zambeasca si sa pluteasca de fericire si, nu, nu este nevoie de cine stie ce gesturi grandioase, ci de surprize placute si multe, multe ganduri bune.

De cand am mai crescut, am renuntat la felicitarile handmade, dar tot imi doresc sa le surprind cu ceva frumos pe femeile din viata mea, poate cu o urare frumoasa si, de ce nu, cu o bijuterie fina , eleganta, potrivita lor.


You Might Also Like

0 comentarii

Comentarii