5 Motive: De ce e util sa citesti

9/15/2016
Inca de la inceput, vreau sa mentionez ca postarea de fata nu are scopul de a dadaci pe nimeni si nu e scrisa de un snob, care are impresia ca daca nu vorbesti noaptea, in somn, despre Aristotel esti un nimeni. M-am gandit ca ar fi frumos si util sa spun de ce mi se pare ca cititul e un hobby util si interesant, si da, in opinia mea, a citi este o pasiune, un hobby, care de cand a aparut televizorul e cam pe moarte, dar care rezista eroic.
1. Cititul relaxeaza.

Din punctul meu de vedere, a citi inseamna a te relaxa. Nu trebuie sa fie un stres sau o obligatie, ci te poate transpune intr-o poveste frumoasa, un loc deosebit sau in alta perioada istorica. Si stii ce? Nu trebuie sa citesti nimic de Dostoievski sau Gogol daca nu-ti plac. Totul si orice este ok daca te face sa te simti bine. Eu, de exemplu, am perioade. Intr-un timp, aveam un apetit dement pentru literatura politista, apoi, m-a apucat cu cea victoriana si tot asa. Umple cada, pune putin spumant si ia o carte interesanta cu tine. Pe mine ma ajuta sa adorm.

2. Iti imbunatateste vocabularul.

Si nu, iar nu ma refer doar la marii clasici. Citind, dai peste cuvinte noi sau peste expresii noi sau, de ce nu, peste injuraturi colorate cu care sa-ti imbunatatesti repertoriul. Cand eram pe la inceputul adolescentei, intr-o epoca de confuzie majora, citeam mult si intr-una pentru ca nu aveam alta ocupatie mai practic. Tocmai obiceiul asta m-a ajutat mult la anumite materii, ca limba romana sau istorie. Nu ma chinuiam deloc la compuneri sau in a retine lectia pentru lucrurile veneau de la sine. Si acelasi principiu se aplica si la multe alte lucruri: sa faci conversatiile mai interesante, prezentarile mai chic sau sa te exprimi mai convingator.

3. Stimuleaza creativitatea.

Daca ai o meserie care se bazeaza pe creativitate, uneori ai nevoie de un branci creativ. Cred ca treaba asta cu stimularea creativitatii e si mai importanta pentru adolescenti si tineri. Ca adult, poate ca e mai usor sa gasesti inspiratie peste tot, dar tot e nevoie de un plus iar cartile deschid un univers complet nou. Recunosc ca toata imaginatia pe care o detin se datoreaza cartilor si cititului. Deschid cartea si incep sa-mi imaginez: un loc, un personaj, o conversatie sau o senzatie. Si asa ma transpun altundeva si simt alte lucruri si uit de faptul ca am vase nespalate.

4. Naste prietenii si discutii.

Esti cel mai nou angajat de la firma si nu stii cum sa te bagi in seama. Colegii vorbesc despre Game of Thrones si au cam spus tot ce era de spus despre episodul de aseara. Daca ai citit si cartile, care sunt foarte captivante, te bagi si tu rapid in discutie si spui un " Dar stiati ca..." si gata, ti-ai facut intrarea. Daca vezi pe cineva cu o carte in mana, imediat ai gasit subiect de conversatie, te arati interesat si poate-ti faci un prieten nou. Nu se stie...Totusi, pentru mine limita e atunci cand cineva incepe sa-ti enumere titluri pompoase, sa-si dea ochii peste cap si sa sclipeasca in lumina propriului snobism.

5. Te ajuta sa te descoperi si sa inveti lucruri noi

Aici vin direct cu un exemplu. Nu m-am gandit niciodata ca ar putea sa-mi placa bucataria frantuzeasca pentru ca mereu am asocitat-o cu melcii, asta pana sa citesc cartile lui Peter Mayle. Omul descrie cu atata pasiune mancarea provensala, incat m-a facut sa vreau sa incerc. Am incercat eu acasa cateva retete, am gasit restaurante care se ocupa cu asta, si totul datorita unor carti. Nu stii niciodata ce pofte iti starnesc cartile sau ce curiozitati.

In concluzie, cititul e util si pentru toata lumea. Indiferent cine esti si ce pasiuni ai, sigur undeva in lume e o carte care sa ti se potriveasca si care sa te faca sa te simti bine. Si sigur mai sunt si altii ca tine, care prefera aceleasi lucruri si carti, si care abia asteapta sa discute cu tine despre ce au mai citit.

Ce carti va plac? De unde va cumparati cartile?

You Might Also Like

0 comentarii

Comentarii